Thu, 5th Dec 2024 08:31 (GMT +7)

Vermicelli drying season in Dai Duc commune

Friday, 01/12/2023 | 16:39:51 [GMT +7] A  A

This time when all the border forestes are covered with sunshine has long been the season of making vermicelli in Binh Lieu district's Dai Duc commune.

Thanks to its unique taste, arrowroot vermicelli  is considered a specialty in the mountainous district of Binh Lieu district.

Arrowroot is annually planted on an immense area of terraced fields from March to November when ripen rice fileds are harvested. 

Planted in arid soil with no interference of chemical pepticides or fertilizers, arrowroot here provides good yields with less fiber and more powder. 

Gia đình anh Nình A Sặn, thôn Khe Lục, xã Đại Dực là hộ tiên phong đi đầu đã mạnh dạn đầu tư máy móc, công nghệ vào sản xuất, chế biến, kết hợp với phương pháp làm miến thủ công truyền thống, bởi vậy sản phẩm vẫn giữ được hượng vị đặc trưng, tăng tính thẩm mỹ, đảm bảo vệ sinh an toàn thực phẩm.
Ninh A San (Khe Luc village, Dai Duc commune) is a pioneer in investing in machinery and technology in the production and processing of vermicelli, combined with traditional methods.

Bột dong sau khi được tráng, cắt sợi phơi khoảng 3 nắng có thể cho đóng gói thành phẩm.

Mỗi gói miến được đóng bao bì với trọng lượng 0,5kg.
Binh Lieu’s arrowroot vermicelli is processed in a traditional way, with clean water taken from streams and completely sun dried.

Ngày nay, miến dong Đại Dực được người dân trong xã đóng gói bao bì, nhãn mác đảm bảo chất lượng.

Niềm vui được vụ miến dong trong năm của người dân vùng cao xã Đại Dực, Tiên Yên.
Arrowroot vermicelli is considered a specialty in the mountainous district of Binh Lieu district.
Tuy nhiên sản xuất miến dong ở xã vùng cao Đại Dực chỉ dừng lại ở việc đủ cung cấp trong vùng và một số xã lân cận vào những dịp cuối năm. Mặc dù miến dong Đại Dực có nguồn gốc hơn 20 năm, nhưng mới chỉ dừng lại ở việc quy hoạch làm vùng trồng để cung cấp nguyên liệu cho các địa phương khác sản xuất.
Arrowroot vermicelli production has become a profession bringing stable incomes for local farmers.

By Xuan Thao